KİRALIK EV / KİRALIK DAİRE İÇİN KİRA SÖZLEŞMESİ


    Ev sahibi / Mülk Sahibi / Daire sahibi / Mesken sahibi / Konut sahibi için kira sözleşmesi düzenlerken dikkat edilmesi gerekenler

  1. Konut kira sözleşmelerinde, öncelikle konunun uzmanı kişiler veya firmalardan görüş almak; risklerin iki taraf için de farkedilmesi ve bu risklere karşı nasıl tedbir alınacağı ile ilgili yazılı kararlara varmak yönünden düşünülmelidir. Bu durumda bile imza edilecek kira kontratlarının iyice incelendikten sonra imza edilmesi ve iki tarafın ihtiyaçları dikkate alınarak, özel bir kira kontratı hazırlanması önemlidir.
  2. Kira sözleşmesinde, konutun sahibi ya da intifa hakkı sahibi olup olmadığından emin olunmalıdır. Kira kontratında karşı taraf evin gerçek sahibi değilse, kanuni bir vekillik durumu olup olmadığına bakılmalıdır.
  3. Kira kontratında yazılmış olan konutun adresinin, kiralanmakta olan evin/konutun doğru adresi olup olmadığını kontrol edilmelidir. Kiraladığınız yerin adresinin farklı çıkması, hukuki işlemlerde başvurularınızın sonuçsuz kalmasına ya da sürecin uzamasına neden olacaktır.
  4. Kira kontratı evi kiralayacak taraf yada taraflarca, varsa kefiller ile birlikte ve her iki tarafın da isteğiğ varsa noterde imzalanabilir. Noterde imzalanan kira sözleşmelerinin her bir nüshasına, her yıl yeniden belirlenen değerdeki damga pulu yapıştırılması gerekir. Kira kontratındaki damga pulu, üzerine tarih atılmalı ve imzalanmalıdır. Sözleşme sadece iki taraf arasında imza edilecekse, konut kira sözleşmelerinde damga pulu yapıştırma zorunluluğu yoktur.
  5. Kira sözleşmesi tarafların isteği ile tapuya kayıt edilebilir. Tapuya kaydedilen kira kontratı, kiracıya bazı haklar tanır. Böyle bir durumda kiracı, sözleşmeden doğan haklarını hem 3. kişilere, hem olası bir satış durumunda, evi satın alan yeni ev sahibine karşı ileri sürebilir.
  6. Kira sözleşmelerinde kiralanan eve ait, geçmişten kalan borçların ev sahibinin sorumluluğunda olduğu açık bir şekilde yazılı olmalıdır. Yine bu konu ile ilgili olarak kira sözleşmesinde; geçmişten gelen borçtan dolayı oluşabilecek zararların ( elektrik kesilmesi, su kesilmesi, vb.) evin / konutun sahibi tarafından karşılanacağı ve borçtan dolayı oluşan olumsuz durumun ortadan kaldırılmasının konut sahibinin sorumluluğunda olduğu, açık bir şekilde ve hatta süre belirtilerek açık bir şekilde yazılmalıdır.




    •   (Kira sözleşmeleri hakında önemli bilgiler TRT)




  7. Kira kontratında, kira bedelinin aylık ve yıllık olarak ayrı ayrı yazılması gereklidir.
  8. Kira sözleşmesinde, kira bedeli olarak kararlaştırılan bedelin, yılın hangi dönemlerinde ve hangi yüzde artış oranı veya artış kriteri baz alınarak her yıl yüksetileceği açık bir şekilde yazılı olmalıdır. Her iki tarafın da haklarını korumak ve adil bir yaklaşımla kira kontratında kira artışında belirlenen dönemlerdeki TÜİK ÜFE oranı yazılabilir. Ancak kiralanacak evin bulunduğu mahallede, ileride olacağı bilinen ve kira fiyatlarını yükseltecek veya indirecek bir gelişme olacaksa bunu kira sözleşmesinin artış maddesini hazırlarken göz önünde mutlaka bulundurun. Kira bedeli artırımı veya kira bedeli düşürümü durumlarında taraflar anlaşamıyor ve yasal arayışlar içine girerlerse bu konuda hangi ildeki hangi mahkemelerin yetkili olacağı belirtilmelidir.
  9. Kira ödemeleri PTT şubeleri aracılığıyla veya banka üzerinden (EFT ve havale masrafları kiracıya aittir) yatırılmalıdır. Bunun için kira sözleşmelerinde, kira bedelinin hangi isme veya hangi bankaya yatırılacağı ve evin sahibinin banka hesap bilgileri IBAN numarası yazılmalıdır. Kira bedelinin hangi günler ( iş günleri de dikkate alınmalıdır. Örnek; Her ayın ilk 4 iş günü içerisinde…) yatırılacağının yazılması, tedbirli olabilmek için önemlidir. Eğer kira sözleşmelerinde belirli gün aralıkları yazılmamışsa, bu durumda kira bedelinin her ayın 15. günü sonuna kadar ödenmesi gerekir.
  10. Evin içi veya dışında ilave ve tadilat gerektiren bir işlem olduğunda, konut sahibi kiracının veya kiracı vekillerinin yazılı onayını almak kaydı ile tüm masraf ve giderleri ev sahibine ait olmak üzere ile yaptırmalıdır. Kiracı kendisi evin sahibinin rızası ve yazılı imzalı oluru olmadan tamir ve ilaveler yapamaz, oluşacak masrafları evin sahibinin yazılı onayı olmadan kiradan eksiltemez ve parasını ödeyerek yaptırdığı tadilat ve ilaveleri kira sözleşmesi bitiminde konutta bırakır.
  11. Birer yıllık kira sözleşmelerinin sonunda, kanunlar çerçevesindeki mecburi gerekçelerle veya iki tarafın anlaşması ile kira durumunun kalkacağı ile ilgili "....gün/ay öncesinden" şeklinde bir ifade ile karşı tarafa yazılı bildirimde bulunmak kira sözleşmelerinde yazılı olarak yer almalıdır. Kiracı evi boşaltacak ve kira sözleşmesini sona erdirecekse, kira sözleşmesi bitim tarihinden en az 15 gün önceden ev sahibine yazılı bildirimde bulunmalıdır.
    Kiracı eğer şirketse ve bu şirket iflas ederse ve geçmişteki ödenmemiş kira borçları ile gelecekteki kira ödemeleri için bir garanti vermiyorsa, kira sözleşmesi son bulur.
    Kira sözleşmesi süresince kiracı konuta ve/veya çevreye zarar veriyorsa, ev sahibince ev boşaltma davası açılabilir.
  12. Depozito; genellikle kiracının, kiraladığı konutu kiralamaktan vazgeçerek boşaltırsa, konuta ait ve kullanımdan dolayı oluşan borçlara karşılık ve konuta verilmesi muhtemel maddi zararlara karşılık teminat olarak ev sahibine verilen emanet paradır.
    Kiralanacak ev için depozito verilmesi durumu varsa, depozitonun, hangi durumlara karşı verildiği ve ne şekilde, ne zaman geri alınacağı, kira sözleşmelerinde yazılı olmalıdır. Geri ödeme günüe kadar geçen zaman düşünülerek depozitonun enflasyon karşısında parasal değerinin nasıl korunacağının kira sözleşmesine yazılmasında fayda var. Ayrıca evin demirbaşlarının durumu, niteliği kontrol edilip ve kira kontratında yazılmalıdır.
  13. Kira sözleşmelerinden bağımsız olarak yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde konut demirbaş masrafları ev sahibinin karşılaması gereken giderlerdir. Kiracı site veya apartman genel giderlerini ve aidatını kendisi ödeyecektir. Yine kira sözleşmesi içinde ayrıca belirtilmese de apartman veya site içinde uyulması gereken kurallara uymak ve site yönetimi kurallarına uymak zorundadır. Kira sözleşmesinde bu yönde bir açıklamanın yazılmasında fayda vardır.

Kira Sözleşmesi Örneği


KİRA SÖZLEŞMESİ
( Ev / Konut İçin )
Mülkün Tapu Dairesi
(Bu bölüme kiraya konu olan taşınmazın bağlı olduğu tapu dairesi yazılmalı)
Mahallesi
(Bu bölüme tapudaki "mahallesi" hanesinde yazan yazılmalı)
Cadde ve Sokak
(Bu bölüme cadde veya sokak yazılmalı)
Kapı Numarası
(Bu bölüme apartman kapı numarası ve daire kapı numarası yazılmalı)
Kiralananın Cinsi
(Bu bölüme Örneğin : apartman dairesi gibi yazılmalı)
Kiraya Verenin Adı ve Soyadı
(Bu bölüme kiraya verenin tam adı ve soyadı / şirketse tam ünvanı yazılmalı)
Kiraya Verenin T.C. Kimlik Numarası
(Bu bölüme kiraya verenin T.C. Kimlik numarası / şirketse vergi dairesi ve numarası yazılmalı)
Kiraya Verenin Adresi
(Bu bölüme kiraya verenin tam adresi yazılmalı)
Kiracı
(Bu bölüme kiracının tam adı ve soyadı / şirketse tam ünvanı yazılmalı)
Kiracının T.C. Kimlik Numarası
(Bu bölüme kiracının T.C. kimlik numarası / şirketse vergi dairesi ve numarası yazılmalı)
Kiracının Açık Adresi
(Bu bölüme kiracının tam adresi yazılmalı)
Sözleşmenin Başlangıç Tarihi
(Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi yazılmalı)
Sözleşmenin Süresi
(Bu bölüme kira sözleşmesinin geçerlilik süresi yazılmalı)
Yıllık Kira Tutarı
(Bu bölüme kira bedelinin yıllık toplamı yazılmalı)
Aylık Kira Tutarı
(Bu bölüme her ay ödenecek kira bedeli yazılmalı)
Aylık Kira Bedelinin Ödeme Şekli
(Bu bölüme örneğin; her ayın beşinci günü akşamına kadar, .........Bankası, TR00045...............IBAN numaralı hesaba yazılmalı)
Mülkün Kullanım Amacı
(Bu bölüme yalnızca mesken (konut) olarak yazılmalı)
Kiralanan Mülkün Durumu
(Bu bölüme örneğin; sağlam, tam ve kullanılmaya elverişlidir yazılmalı)
Kiralanan Mülk ile Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar
(Bu bölüme, örneğin; ………. marka kombi, elektrik (endeks:………), su (endeks:……), doğalgaz (endeks:………) , sayaçlar, su ve doğalgaz sayaçlarına ait kartlar ve apartman kapısı ve daire kapısının ikişer adet anahtarı. yazılmalı)
Kiracı
İsim / imza
Müteselsil Borçlu ve Müteselsil Kefil
İsim / imza
Mülk/Konut Sahibi
İsim / imza






GENEL KOŞULLAR
(Meskenler/Konutlar İçin)
  1. Kiracı, kiralanan mülkü özenle kullanacaktır.
  2. Kiracı, evin / konutun / dairenin çevresinde oturanlara iyi niyet kuralları içinde davranacaktır.
  3. Kiracı, evi / konutu / meskeni kısmen veya tamamen 3. kişilere kiralayamaz, alt kiraya veremez, devredemez ve temlik edemez.
  4. Kiracı, konut sahibinin / evin sahibinin yazılı imzalı izni olmadıkça, kiralanan evde / mülkte / konutta değişiklik yapamaz; aksi halde, oluşabilecek zararı karşılamak durumundadır.
  5. 3. kişilerin kiralanan üzerinde hak iddia etmeleri halinde, kiracı, hemen ev sahibine haber vermek zorundadır.
  6. Kiracı, evde / konutta yapılması gereken tadilat ve ilaveleri, hemen mesken sahibine/mülk sahibine bildirmek zorundadır; aksi halde doğabilecek zararlardan sorumlu olur
  7. Kiracı, kat malikleri yönetim kurulu kararları doğrultusunda kendisine bildirilen hususları, ev sahibine / mesken sahibine haber vermek zorundadır.
  8. Kiracı, kat malikleri yönetim kurulu kararı doğrultusunda, yapılması gereken işlere müsaade etmek zorundadır.
  9. Kiracı, kiralanan evde / konutta yapılan ya da yapılacak onarımlara katlanmak ve kiralanan evdeki / konuttaki olağan kullanımdan dolayı yapılması gereken onarımları yapmak veya yaptırmak ve giderlerini karşılamak zorundadır.
  10. Kiralanan evin / konutun mülkiyet hakkından doğan vergiler ev sahibineaittir. Kullanımdan dolayı oluşan vergi (örneğin ; çevre temizlik vergisi) ve harçlar kiracıya aittir.
  11. Kiracı, kira sözleşmesinin sonunda, evi teslim aldığı şekilde, ev sahibine teslim etmek zorundadır: Yoksa kiralananla birlikte teslim edilen demirbaşlar da alındığı şekilde ev sahibine teslim edilmediği takdirde, oluşan hasarların bedelinin ev sahibine ödenmesi veya eski hale getirilmesi gereklidir.
  12. Kiralanan evin / konutun iyi ve kullanılmaya uygun halde teslim edildiği kabul edilir. Aksi bir durum kiracı tarafından kanıtlanmak zorundadır. Kiralanan evin / konutun normal kullanımından dolayı ortaya çıkacak yıpranma ve eksikliklerden dolayı kiracı sorumlu tutulmaz.
  13. Kiracı, kira sözleşmesinin sona ermesi veya satılığa sunulması halinde, kiralanan evin / konutun gezilmesine ve incelenmesine izin vermek zorundadır.
  14. Kiralanan evin / konutun boşaltılması/tahliyesi gerektiği hallerde, evin boşaltılmaması nedeni ile ortaya çıkacak zararlardan dolayı kiracı sorumlu tutulacaktır.
  15. Kiracı, kendisi veya birlikte oturanların sağlığı için önemli tehlike oluşturmayan eksiklikler ve kusurlardan dolayı, kiradan indirim talebinde bulunamaz.
  16. Kiracı, kiralanan eve / konuta yaptığı kalıcı ilaveler ve lüks görülen işlemlerin bedelini ev sahibinden isteyemez, kiradan kesemez ve sözleşme bitiminde bunları evde bırakmak zorundadır.
  17. Kiracı, ev sahibinin yazılı imzalı olurunu almak ve giderleri kendisine ait olmak üzere, kablolu televizyon gibi donanımları yaptırabilir.
Kiracı
İsim / imza
Müteselsil Borçlu ve Müteselsil Kefil
İsim / imza
Mülk/Konut Sahibi
İsim / imza






ÖZEL KOŞULLAR
(Meskenler/Konutlar İçin)
  1. Kiralanan eve/mülke ortak başka kiracı alınmaz.
  2. Kiracı evi mesken dışında başka bir amaçla kullanamaz.
  3. Kiralanan kontta, kiracı, eşi,çocukları ve kiracının 1. derece akrabaları dışında kimse kalamaz.
  4. Kira, her ayın beşinci günü akşamına kadar, ev sahibinin …………… adına Posta Müdürlüğü (PTT) aracılığıyla veya …………… Bankası, ………………… Şubesindeki …………………………… IBAN numaralı hesabına yatırılacaktır.
  5. Kira bedelleri, her ayın 5. günü akşamına kadar, ödemediği taktirde %5 oranında gecikme cezası ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Kiracı evi tahliye edip de anahtarları konut sahibine teslim etmediği taktirde kirayı ödemeye devam edecektir.
  6. Kiralanan eve ait kapıcı giderleri, yakıt, elektrik ve genel apartman giderlerini kiracı ödeyecektir.
  7. Kapılar, pencereler, fayanslar, sıhhî tesisat araçları sağlam, eksiksiz ve kullanılmaya hazır durumda teslim edilmiştir.
  8. Kiracı, konutu özenle kullanacak; konut sahibi gerekli onarımları, kiracının uyarısından itibaren on gün içinde (teknik olanaksızlar hariç) yaptıracaktır.
  9. Kiracı, su ve elektrik aboneliğini kendi adına yaptıracak, sözleşme sonunda kulanım ödemelerini yaparak "borcu yoktur" kağıdını alacak, buna ilişkin makbuz fotokopisini ev sahibine verecektir.
  10. Kiracı, 5 iş günü içinde, aile beyannamesini ..... Mahalle Muhtarlığı'na verecektir.
  11. Sözleşmeden doğacak uyuşmazlıklarda, ....ili, ......Mahkemeleri ve İcra Müdürlükleri yetkilidir.
  12. Kiracı ev sahibine depozito olarak ........ verilmiştir. Sözleşme sonunda evi boşaltması halinde evin kira, elektrik, su, doğalgaz, çevre temizlik vergisi, yönetim giderleri, apartman genel giderleri hesaplanıp, varsa borç ödenip, evde olağan kullanım dışı bir hasar verilmişse hasar bedeli düşülüp, kalan kısım evin hasarsız ve olarak boş teslimi sonrasında kiracıya hemen iade edilecektir.

  13. İşbu sözleşme imzalandığı anda yürürlüğe girmiş olacaktır. Sözleşme taraflarca bütünüyle okunmuş, anlaşılmış, incelenmiş ve tamamen benimsenerek 17 (on yedi) genel ve 12 (on iki) özel koşuldan ibaret 3 sayfa ve iki nüsha olarak imzalanmış birer tane kiracı ve konut sahibine verilmiştir. ../../...
Kiracı
İsim / imza
Müteselsil Borçlu ve Müteselsil Kefil
İsim / imza
Konut Sahibi
İsim / imza

Kira kontratları örneği indirmek için TIKLAYINIZ